Recept från Earth Our-kvällen 2015

Tomatsoppa med läckra tillbehör.

6 mogna plommontomater                      2 msk olivolja
6 soltorkade tomater                                1 kruka basilika
3 vitlöksklyftor                                        6-8 dl grönsaksbuljong
1 gul lök                                                   salt och peppar

Servera med créme fraiche och brödkrutonger

Dela tomaterna i mindre bitar och hacka de soltorkade tomaterna. Skala och hacka vitlök och lök.
Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs alla grönsaker lätt i oljan.
Tillsätt basilikabladen och buljongen. Koka i ca 15 min.
Mixa soppan slät och smaksätt med salt och peppar.

 

Mixade rot- och grönsaker.

Mixa ihop olika rotsaker och grönsaker.
Ex. morötter, palsternackor, rödbetor, gulbetor, polkabetor, vitkål, broccoli, blomkål, paprika, spenat, sallader, persilja, purjolök ….

Smaksätt med lite salt och citronpeppar och gärna lite ingefära. (var försiktig)

Toppa det hela med turkisk yoghurt smaksatt med citron, apelsin eller lime.

Kan med fördel serveras i portionsglas.

 

Sega havrekakor

250g smör
4 dl socker (gärna ekologiskt och Faire Trade)
1 l ekologiska havregryn
5 dl ekologiskt vetemjöl
1 dl flytande honung eller sirap
2 ägg
1 msk bakpulver

Smält smöret i en gryta och rör ned de övriga ingredienserna. Bred ut degen jämt i en bakplåtspappersklädd långpanna.
Grädda i 175 grader tills kakan är gyllengul. När den kommer ut ur ungen sjunker och stelnar den. Skär den i rutor när den svalnat en aning.

 

Stekt gnocchi med frästa medelhavsgrönsaker

4 personer

800 g färsk gnocchi                                               Tillbehör:
1 aubergine                                                             1 paket ruccola
2 paprika                                                                 1/3 montelloost eller annan parmesanliknande ost
2 klyftor vitlök                                                       0,5-1 burk grön pesto (ca 130 g)
Olivolja/smör för stekning
1-2 tomater
1 msk balsamicovinäger
Gör så här:
Tillaga grönsakerna. Skär paprika och aubergine i bitar. Gnid in auberginebitarna med 1 tsk salt och låt i stå cirka 10 minuter. Krama ur överflödigt vatten från auberginen.
Stek gnocchi dem gyllenbruna i olivolja och/eller smör. Lägg gnocchin åt sidan. (Detta kan även göras samtidigt som man steker grönsakerna i en annan stekpanna).
Hetta upp olivolja/smör in stor stekpanna/wokpanna och stek grönsakerna mjuka i olivolja med pressad vitlök, stekt gnocchi, balsamicovinäger. Smaka av med salt, peppar och gärna någon örtkrydda.
Servering: Riv osten. Blanda gnocchi med grönsakerna. Toppa med ruccula och servera grön pesto och gärna lite riven ost.

WWFs klimatkommentar: Tänk på att välja närproducerade grönsaker. Transporterna står för en större del av de färska grönsakernas klimatavtryck.

 

Tomat- och fetaostpaj

Gör ett pajskal: 125 g smör, 3 dl vetemjöl, 2 msk vatten; förgräddas 10 min.

I stekpanna: Babyspenat värms i olja med lite salt. Ska vara så mycket att spenaten sedan täcker hela pajskalet (spenaten krymper, så det går åt mer än vad man kan tro).

Sprid ut den värmda spenaten i botten av skalet. Smula fetaost över. Klipp och sprid ut i småbitar av soltorkade tomater (i olja). Överst färska tomater uppskurna i runda skivor.

Äggstanning: 3 dl matlagningsgrädde, 3 ägg, salt; lägg i ca 1 dl riven ost.

Häll äggstanningen över pajen och häll på mer riven ost. Gräddas i 225°C tills pajen fått en fin färg.