Ät vegetariskt!

Här finner du lite goda vegetariska recept!

Pajer

Morotspaj
Pajskal:
3 dl mjöl, 150g smör, 1 ägg

Förgrädda skalet i 200grader i ca 10 min
Fyllning:

0,5 kg rivna morötter

1 hackad gul lök
5 cm hackad purjolök
5 dl creme fraiche
1 msk aromat
lite salt och svartpeppar

Fräs morötter, lök och purjolök lite mjukt i en stekpanna. Blanda sedan ihop allt till en röra och fyllpajskalet. Strö över riven ost. Baka i 200 grader i ca 30 -45 grader

 

Tomatpaj
Pajskal :
2,5 dl vetemjöl (alt. 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl), 75g smör, 075dl kesella
Fyllning:

6 tomater
1 gul lök
250 g Keso
3 ägg
2 dl riven ost
1 msk smör
1 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
2 tsk potatismjöl
12 svarta oliver

Arbeta ihop pajskalet. Ligga kallt 30 min. Förgrädda degen 10 min i 200grader.
Skiva tomaterna och hacka löken. Fräs det i smör några minuter. Lägg i fräset i pajskalet. Krydda med salt och peppar.
Blanda ihop keso, ägg, ost och potatismjöl. Häll blandningen i pajskalet. Lägg i oliverna. Grädda i 200 grader i ca 30 min.
Spenat- och ostpaj
Pajskal:
3 dl mjöl, 150g smör, 1 ägg     Arbeta ihop degen. Låt stå kallt i 30 min. Förgrädda skalet i 200grader i ca 10 min
Fyllning:
250g bladspenat

150g Apetina vit ost
250g keso
1dl grädde
3 ägg
smör
2 hackade vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
1 krm peppar
1,5 tsk spiskummin
1 dl svarta oliver

 

Fräs löken i smör. Lägg i den sköljda spenaten och låt den fräsa med. Tillsätt salt, peppar och spiskummin. Bryt osten i bitar. Blanda ost, keso, grädde och ägg. Rör ned lök och spenat. Häll blandningen i pajskalet. Grädda i ca 30 min.
Filopaj med fänkål
Pajskal: 270g filodeg, 3 msk smör eller rapsolja
Fyllning:

300 g fänkål
50 g rucola
2 tomater
4 ägg
250g keso
2dl riven ost
2 pressade vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar
2 x 0,5 tsk salt

Tina degen. Vik ut plattorna. Pensla dem med smör eller oljan och lägg dem i en pajform. De skall gärna hänga lite över kanten. Skär fänkålen i bitar. Fräs fänkål och lök i smör eller olja i några minuter. Salta. Grovhacka rucola och tomater. Lägg i alla ingredienser i pajskalet. Vispa ihop keso, ägg, salt och peppar. Strö över ost. Grädda i 35-40 min i 200 grader.

 

Soppor

Gyllene morotssoppa

0,5 kg morötter
1 gul lök
2 potatisar
2 vitlöksklyftor
2 tsk färsk ingefära
1 krm kajenpeppar
1 veg. buljong + 6 dl vatten
1 lime
2,5 dl matlagningsgrädde
2 msk olivolja
salt , peppar

Skär morötter (utom 1), lök och potatis i mindre bitar. Finhacka löken. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs morot, lök och potatis. Tillsätt ingefära, vitlök, kajenpeppar. Tillsätt  buljongtärningen och vatten. Koka 15 min under lock tills grönsakerna är riktigt mjuka.

Mixa soppan. Pressa juicen från limen. Tillsätt matlagningsgrädde och värm upp soppan utan att låta den koka. Smaka av med salt och peppar. Riv den sista moroten grovt och lägg i soppan som garnering.

 

Broccolisoppa.

500 g broccoli
1 finhackad lök
1 msk margarin
3 msk vetemjöl
1 l vatten
2 veg. buljongtärningar
0,5 tsk salt
1 krm peppar
2 äggulor
1 dl grädde
1,5 dl riven ost
0,5 tsk basilika

Skär broccolin i bitar. Bryn löken. Blanda alla ingredienserna och låt dem koka i 10 min.  Blanda sedan i ägg, ost, grädde och basilika.

 

Sallader

Gunillas  sallad
Lägg blandade salladsblad i botten och på båda sidor i en salladsskål. Varva sedan med tomater och gurka i bitar med solroskärnor, pumpakärnor, sesamfrön, små bitar av äpple och morötter.
Översta lagret bitar av mozarellaost, avocado, hackad röd eller gul lök och oliver.
Dressing: Olivolja, citron och svartpeppar.


Linssallad med kikärter och avokado

3 dl linser
2 tomater
2 mogna avokador
1  rödlök
1 burk (400g) kikärter
1 huvud isbergssallad
150 g fetaost
1 msk balsamvinäger
1 tsk curry eller spiskummin
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 krm peppar

Koka linserna enligt förpackningens anvisning. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skär tomaterna och avokado i bitar. Fräs löken mjuk i oljan tillsammans med curry/spiskummin. Vänd ner de kokta linserna och kikärterna. Låt allt bli varmt. Krydda med balsamvinäger, salt och peppar. Skär isbergssalladen i bitar och lägg på ett fat. Lägg över den varma linsröran. Lägg på avokado och tomater. Smula över fetaosten. Servera gärna med ett gott bröd.

 

Lasange

Grönsakslasagne med pesto

400g färska lasagneplattor
2 morötter
500g krossade tomater med chili
500g passerade tomater
2 msk olja
1 dl vatten
0,5 dl pesto
2 dl creme fraiche
0,5 dl mjölk
340g majskorn
2 dl riven ost
65g rucola
1 tsk strösocker
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Morötterna skalar och river du fint. Fräs dem någon minut i oljan. Sedan rör du ner de krossade och passerade tomaterna, vatten och socker. Koka i 5 min på svag värme. Rör ned peston och smaka av med salt och peppar.

Blanda creme fraiche med mjölken. Lägg lite av tomatsåsen i botten på en ugnssäker form. Varva lasagneplattorna med tomatsås och avrunnen majs. Bred ut craime fraiche/mjölk blandningen på ett lager i mitten. Överst tomatsås och ost.
Grädda i ca 20 min. Servera med rucola

 

 

Vegetarisk lasagne med mozzarella

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 soltorkade tomater i olja
400g konserverade hela tomater
250 g mozzarella
1 dl riven ost
1 squash
1 aubergine
1 msk olivolja
1 msk chilisås
1 msk hackad färsk timjan
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader.
finhacka löken och vitlöken. Hetta upp en kastrull med olja och bryn lök och vitlök. Hacka de soltorkade tomaterna och lägg i dem i kastrullen med tomaterna, chlisås, timjan, salt och peppar. Koka i 10 min.
skiva squash och aubergine längden så de blir som lasagneplattor. Lägg ett lager tomatsås i botten på en smord form. Lägg ett lager aubergine över. Häll på lite olivolja, strö salt o peppar över och smula hälften av mozzarellan. Häll över tomatsås och lägg ett lager squash över.
Strö salt o peppar över och smula hälften av mozzarellan. Häll tomatsås över.
Lägg på ett sista lager med aubergine eller squash. Strö på salt och peppar och den rivna osten. Gratinera i 20 min.

 

Kesolasagne med spenat

600g fryst bladspenat
500g Keso
12 lasagneplattor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 burkar (á 400g) krossade tomater
2 dl lagrad ost
1 msk olja
salt
svartpeppar
chilipulver

 

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka lök och vitlöksklyftor. Fräs i olja i en stor kastrull tills löken blivit mjuk. Häll i de krossade tomaterna och koka i 4-5 min. Blanda i bladspenat och koka ytterligare 2-3 min. Krydda med salt, peppar och chilipulver. Varva tomatröran med lasagneplattorna i en smord ungsäker form. Börja och avsluta med ett tunt lager röra. Toppa med den rivna osten. Tillaga i 30 min.
Rostad svamp och squash med spagetti och persilja

400g blandad svamp
400g squash
400 spagetti
2 salladslökar
1 dl hackad persilja
1 tsk salt
1 msk olivolja
smörgåskrasse klippt till garnering.

Sätt ugnen på 250 grader. Skär svamp och squash i bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och blanda ,med salt och olja.
rosta i ugnen i ca 20 min. Rör om några gånger under tiden. Strimla salladslöken. Blanda den med svamp och squash. Koka pastan enligt anvisning. Blanda pasta med samp, squash och persilja. Garnera med krasse och servera med en tomatsallad.