Församlingsbrev Juli September

”Liksom ett träd i sol och regn så låt min själ i Andens hägn få växa alla dagar den sommar som av nåd jag får. Gud, låt mig bära frukt i år, den frukt som dig behagar.
Behåll mig i ditt paradis, och låt mig på de trognas vis i dina gårdar grönska. Låt mig få tjäna dig allen, i trohet sann, i kärlek ren, så vill jag mer ej önska.”
(vers 7 och 8 ur Psalm 200 I denna ljuva sommartid)

Kan vara en bild av 3 personer och utomhus
Vi tackar för terminen och allt härligt samarbete vi haft med er som församling. Vi vill också passa på att tacka för den svalkande uppmuntran vi fick i sommarpresent; en liten kylväska med glass.

En välsignad sommar önskar kyrkans personal
Camilla, Annika och Victoria

Hälsning från ordförande

Det har varit härlig att ses igen. Det finns ett stort engagemang i vår församling och det är vi som ordförande tacksamma för. 
Vi går nu in i sommaren och det betyder att vi har lite färre verksamheter igång och vår personal kommer att ha semester en del av sommaren. De dagar och veckor som det inte finns någon i personalen som arbetar går det bra att kontakta oss ordförande vid behov, se listan nedan.

Vecka 26 onsdag till söndag -Kerstin
Vecka 27(mån, lör) – Thomas
Vecka 28 (mån, fre, lör) – Kerstin
Vecka 30 (mån, fre, lör, sön) – Thomas
Vecka 31 – Thomas
Vecka 32 – Kerstin
 
Vi önskar er en härlig sommar, hoppas att vi ses på församlingsläger eller i kyrkan.
Hälsningar
Kerstin och Thomas
Ordförande i Equmeniakyrkan i Lerum

 

Victoria

Victoria kommer att avsluta sin tjänst hos oss. Vi är glada och tacksamma för att fått ha Victoria hos oss den här tiden. Vi kommer att säga hej och tack till Victoria under församlingslägret. Victoria kommer att leda sommarandakt den 17/7 och då finns det möjlighet att tacka och säga hejdå.
 

Personlig hälsning från Victoria

Ett slut är alltid ett tillfälle för något nytt att börja. Min tid i församlingen börjar lida mot sitt slut med bara ett fåtal arbetsveckor kvar och inte bara min anställning utan även ett flerårigt engagemang i kyrkans verksamheter. Jag har haft väldigt roligt det här året även om det varit några utmaningar på vägen. Utmaningar som utvecklat mig och gett insikter och många nya erfarenheter samtidigt som jag fått bygga många nya relationer med såväl församlingsmedlemmar som barn och unga. Jag har uppskattat att få stöta på er alla vid planerade verksamheter men också i dörröppningen till kontoret.

Från ett år som ungdomsledare i Equmeniakyrkan Lerum går jag nu mot nya äventyr söderut. Det blir att plugga till Landskapsarkitekt på SLU Alnarp som ligger mitt emellan Lund och Malmö. I augusti går flyttlasset till Malmö och till den lägenhet som blir min. Jag ser väldigt mycket fram emot att börja studera och uppleva en ny del av Sverige de kommande 5 åren och arbeta med Guds skapelse.

Ett farväl kan vara lika viktigt för den som stannar som den som lämnar. Jag håller i sommarandakten 17 juli kl 18.00 och jobbar mina sista veckor innan och på församlingslägret Häng Mä (vecka 28 och 29) och avtackas i samband med lägret. Hoppas vi ses och stort tack för allas ert stöd det senaste året. Även om mitt engagemang tar slut och flytten går hoppas jag inte bli en främling för församlingen i närtid!
 

Rekrytering

Styrelserna i församlingen och Equmenia har tillsammans med PU, personalutskottet, rekryterat till tjänsten med inriktning för barn- och ungdomsarbetet. Efter några intervjuer förslog styrelserna för församlingen att anställa Johanna Johnson för en tjänst på 100% med inriktning på barn- och ungdomsarbetet. Johanna Johnson är 20 år och kommer från Fjärås och har läst bibellinjen på Mariannelunds folkhögskola. Johanna har arbetat som fadder och ledare på Ås stiftgård i Svenska kyrkan med konfirmation. Hon är en kreativ tjej som flyttat till Lerum för att bo i kollektiv.

Den 19 juni beslutade församlingen att anställa Johanna. 
 

Ekonomi – insamlingsläget

Under de fem första månaderna av 2022 har vi samlat in totalt 579 000 kr, vilket är 5 000 kr mer än föregående år men 25 000 kr lägre än budget. Glöm inte möjligheten att ge gåvor via swish under sommaren!

Vi har också smygstartat lite med insamling till ljudanläggningen, där har hittills kommit in drygt 18 000 kr.
 

Konfirmationshälsning

Ett år av konfirmationsläsning avslutades nyligen, närmare bestämt 21 maj 2022. 18 ungdomar konfirmerades efter ett år tillsammans. Det har varit en grupp med mycket energi och stor uppskattning för fikat från församlingsmedlemmar och engagemanget bland ledarna som det gångna året varit Camilla, Victoria, Hasse, Bo-Staffan, Lotta och Thea. Valborgshelgen var starten på årets slut då vi hade läger på Sjöviksgården tillsammans. Tre dagar av gemenskap, lekar och tävlingar varvat med samtal om tro och Jesus undervisning. Jag tror konfirmationen har fått betyda mycket för årets grupp konfirmander som kravlöst fått komma som dem är till kyrkan och lära sig om kristen tro och samtidigt fundera på sitt eget liv som är i startgroparna. En värdefull tid i livet där bekräftelsen från vuxna som till skillnad från lärare inte värderar prestationer. Efter en tid präglad av avstånd och enskildhet har gemenskapen på läger och tisdagar varit meningsfull av att bara få samlas. 

Tack till alla som varit ett stöd under året med fika, fix och böner.
 

Gudstjänst och sommarandakt

Även under sommaren bjuds du till gudstjänstgemenskap. Perioden 26 juni till 14 augusti ersätts gudstjänsten med sommarandakt kl. 18. 

Den 19/6 är sista gången gudstjänsten spelas in för att ta del av med bild. Däremot finns gudstjänsten tillgänglig på samma sätt som innan pandemin på hemsidan via denna länk: https://www.equmeniakyrkanlerum.se/ljud/predikopodden/
Vid sommarandakten den 14 augusti kommer vi, via digital inspelning, tillsammans delta i kyrkokonferensens gudstjänst med ordination. Det blir ett fint sätt att fira gudstjänst tillsammans med Equmeniakyrkans alla församlingar.
 

Sommarträffar

På tisdagarna i juli samlas alla som vill, i alla åldrar, kl 14-16 för en stunds gemenskap i det gröna utanför kyrkan. Är vädret vått går vi inomhus. Fika, samtal, lekfullhet och djup blandas i en somrig bukett.

Välkommen! Ta gärna med en vän!
Diakon Annika håller i träffarna, förutom den 19 juli, då Lena Sjölander och Gudrun Svensson gör det.
 

Tisdagscafé

När sensommaren är här samlas vi åter till gemenskap dagtid under veckan, tisdagar i jämna veckor kl 11-12.30 från den 23 augusti till och med Luciadagen. Alla som vill umgås kring fika, med samtal om smått och stort, med sång och musik, reflektioner, skratt och lättsamma aktiviteter är varmt välkomna! Kanske har du någon känd eller okänd i din närhet som du vill bjuda med? Gör gärna det!
Diakon Annika ansvarar för träffarna.
 

Träffpunkt börjar igen i augusti

Träffpunkt börjar höstterminen den 28 augusti och fortsätter sedan varannan söndagseftermiddag. Vi bjuder in nyanlända som bor i Lerum och vi ses kl 15.00-17.00, oftast i kyrkan. Ibland gör vi utflykter, bland annat till Blomsholm, och då samlas vi vid kyrkan kl 14.30. Är det fint väder blir de två första samlingarna i höst på Blomsholm. Det brukar komma 15-30 personer i olika åldrar, familjer och ensamstående med skiftande livsöden från många olika länder tex. Syrien, Afghanistan, Iran, Irak, Jemen, Eritrea, Kina. I vår har vi också fått kontakt med familjer och mammor med barn från Ukraina. Ett 70-tal (mitten av juni) ukrainska flyktingar bor i Lerums kommun; hos släktingar, vänner och i frivillighem. Under sommaren kan det komma fler då flyktingar på Migrationsverkets mottagningsanläggningar ska beredas boenden ute i kommunerna. Vi är ett 15-tal volontärer, vår diakon Annika och diakon Lena Sjögren från Sv.Kyrkan som hjälps åt att anordna Träffpunktssamlingarna och ha kontakt med nyanlända. Ett litet program och fika med samtal kring borden är normala inslag vid träffarna. Vi avslutar med att sjunga tillsammans och för de som vill ges det möjlighet att tända ljus i kyrksalen. Utöver Träffpunktssamlingarna erbjuds nyanlända att delta i en samtalsgrupp med temat Grundkurs i kristen tro. Gunilla Bergstrand håller ihop denna grupp.

Vill du veta mer eller vara med på Träffpunkt framöver hör av dig.
Kontaktpersoner: Roland Brodén 072 194 74 34 och Bengt Yngve 070 432 90 51
 

Träffar för dig?

Vi är en arbetsgrupp som under hösten genomförde några samlingar vi kallat ”Dialogträffar” och efter summering av dessa och förankring i styrelsen är det dags att gå vidare till fler. Nu hoppas vi på dig som ännu inte tagit chansen att tycka till!
 
Vi vill i en öppen och fri dialog veta mer om vad fler tänker och känner. Utifrån det kan vi sedan förändra det som behövs, till exempel vår nuvarande organisation i kretsar, som visat sig ha en del att önska. Kanske vill du, som en del andra, att vi fördjupar vår gemenskap och omsorg om varandra? Vad är församlingen för dig? Vad betyder kyrkan som byggnad? Gillar du, eller gillar du inte, att vara med i det praktiska arbetet med fika, städ och trädgård? Vad klarar du i det livsskede du befinner dig i? Har du behov av närmare gemenskap med någon/några? Är du kanske helt nöjd som det är?
 
Under kommande hösttermins första veckor kommer vi att samla till några dialogträffar genom personlig inbjudan till dig i ålder ca 40-60 år. Vi vill uppmuntra dig att tacka ja! Vill du inte invänta det får du gärna redan nu skriva ned dina tankar kring ovanstående frågor till oss i arbetsgruppen! Skriv till annika@equmeniakyrkanlerum.se
 

Lite förhandsinformation om tiden efter sommaren 

Bibliodrama
Efter välbesökta bibliodramatillfällen under våren har vi tillsammans med Lerums församling bokat in tre tillfällen till hösten. Kl. 15-18 i Equmeniakyrkan Lerum vid följande tillfällen:
Tisdag 20/9, måndag 31/10 och måndag 28/11.

Konfirmation 22-23
Vi startar upp en ny konfirmationsgrupp med en informationsträff för vårdnadshavare och ungdomar tisdag 27/9 kl. 19. I skrivandets stund är det 27 anmälda. Vill du på något sätt vara delaktig i konfirmationen under nästa läsår får du gärna höra av dig till Camilla. Det finns många uppgifter utöver att vara ledare tex att hjälpa till med fika, administration, vara delaktig i undervisningen vid något tillfälle, hålla i en andakt eller aktivitet, fixa lunch och eventuell bilskjut. Dessutom är det av väldigt stor betydelse att vara förebedjare för konfirmationsarbetet – ungdomarna, familjerna, ledarna, samlingarna vi har i kyrkan. 

Stilla dag/Retreatdag
Vi planerar att erbjuda en retreatdag Lördagen 22/10.

Samtalsgrupp/Bokcirkel/Bibelstudiegrupp/Bönegrupp/Hemgrupp/Alphagrupp/Föräldragrupp
Tron växer och djupnar i mötet med varandra. I samtalen hjälper vi varandra att leva livet hållbart, såväl på det personliga planet som i vårt engagemang och tjänst för andra. Hör gärna av dig till Camilla eller Annika med idéer om en mindre grupp där du själv skulle vilja vara med. Vi gör vad vi kan för att olika livsnära grupper skall kunna starta.

18 juli, 2022