Församlingsbrev September – Oktober

Nu har du en spännande läsupplevelse framför dig. I detta församlingsbrev presenteras ett varierat utbud av saker som händer i kyrkan under kommande termin. Anmäl dig gärna till något som du känner dig intresserad av och bjud gärna med någon vän.

Du kommer också kunna läsa en hälsning från så väl vår tidigare ungdomsledare Victoria som och vår nya ungdomsledare Johanna. I brevet kan du också läsa en styrelsens sammanställning av hur vi hanterat frågan om att vara en kyrka för alla och då med särskilt fokus på HBTQ.

Med önskan om Guds frid och fred!

Hälsning från Victoria

Ett drygt år har gått för mig som ungdomsledare och det är dags för mig att säga tack. Det har varit ett händelserikt, lärorik, utmanande och väldigt roligt år. Allt från verksamhetsförändringar, till planering för senare inställda läger till församlingsläger och ett helt år av umgänge med tonåringar och barn.
Jag vill lite särskilt tacka ordförandena Thomas, Kerstin och Andreas för ert stöd samt såklart Camilla och Annika, det har varit en ära att fått ha jobbat med er. Tonårsledaran som har dragits med förändring och vissa envisa idéer, ni är guld värda och vänner. 
I det här jobbet har jag fått äran att leva närmare församlingen än vad jag någonsin gjort. Jag har fått lära känna många av er på nya sätt och insett hur inspirerande många av er är i era sätt att prioritera i vardagen, ert stora och för en del självklara engagemang och bara i de ni är. Ni sprider alla en bit av Guds ljus, fortsätt med det.

Jag vill tacka er alla för erat stöd, ert engagemang för verksamheterna och alla goa möten och samtal jag fått. Samtal på kyrktorget, runt fikaborden eller i dörröppningen till kontoret, på förmiddagar och sena kvällar. 
Jag ber er nu ta hand om Johanna i hennes tjänst, stötta och peppa henne.

Och till dig Johanna, stort lycka till, njut och skratta!

Som jag sagt många gånger när saker tar slut och annat börjar och man är tvungen att säga hej då till människor, ”Jag försvinner inte från jordens yta”. Jag flyttar bara till Malmö och kommer börja studera till Landskapsarkitekt i 5 år, sen ser vi vart jag tar vägen. Vi är alla del av Guds familj och inte främlingar så vi hörs och ses!

Gud välsigne er, 
Victoria 

Hälsning från ungdomsledare JohannaHej!
Johanna heter jag. För 2 veckor sedan började jag som ungdomsledare här i församlingen.

Jag är 20 somrar fyllda och väldigt taggad på att få arbeta som ungdomsledare.

Senaste året har jag gått på folkhögskola, närmare bestämt Mariannelunds folkhögskola i de småländska skogarna. Där jag läste två bibelkurser. Ett år där Gud har varit väldigt närvarande och ett år där jag definitivt fått växa i mig själv lika mycket som i min tro. Jag har en längtan efter att ungdomar ska få se mer av vem Jesus är, vad är då inte bättre än att få arbeta som ungdomsledare! Utöver att hänga i kyrkan läser jag gärna, handarbetar eller umgås med vänner. Jag ser framemot att få se Gud verka i den fina gemenskap jag redan fått möta och se och lära känna fler.

Hoppas vi ses i kyrkans lokaler och ute på byn.

// Johanna Johnson

Tacolunch för barnfamiljer 
18 sep, 16 okt och 13 nov efter kyrkfikat

Vårt mål är att ge möjlighet för barnfamiljer att lära känna varandra och umgås. 
Efter kyrkfikat (ca 11.30) hjälps vi åt att fixa taco och äter tillsammans. När vi ätit stannar vi och leker och umgås så länge vi vill. 

Mer information och anmälan. 

Bokcirkel ”När själen går i exil” 


Onsdagar kl. 19-21 12/10, 9/11, 30/11, 18/1

Vi träffas fyra onsdagskvällar för att samtala om det som väcks i oss genom det vi läst. Att läsa, dela sina tankar och lyssna till andra gör att livet och tron kan fördjupas, perspektiven vidgas och gemenskap uppstå. Tillsammans söker vi ett språk som bär. 

Boken ”När själen går i exil: modernitet, teknologi och det heliga” handlar om människans behov av ett existentiellt språk för att uttrycka sin innersta identitet och längtan också i ett modernt och sekulariserat land som Sverige. Utifrån antropologiska och filosofiska perspektiv argumenterar Mikael Kurkiala för att kyrkan, med sitt rika arv av berättelser, riter och rum, kunde inta en viktig roll i den ekologiska, sociala och andliga kris som vårt samhälle befinner sig i.
Materiell välfärd och existentiell hållbarhet går inte hand i hand. Vi omges av ett överflöd av prylar och ett larmande utbud av underhållning och distraktioner. Samtidigt tystnar samtalen, det sociala kittet krackelerar och ekosystemen hotas av kollaps. Vad fattas oss? 
”Människan är religiös, inte för att hon bär på vissa trosföreställningar utan för att hennes längtan efter att bli hel är inskriven i själva hennes väsen”, menar Mikael Kurkiala och argumenterar för behovet av ett existentiellt språk som ger människan tillhörighet i världen.
Religiösa traditioner bär ofta på djupa insikter om människans inre och kunde därför inta en viktig roll i den kris vi befinner oss i. Kyrkan förvaltar ett rikt arv av berättelser, riter och rum som laddats av tidigare generationers längtan, förtvivlan och glädje. Men det är en utmaning att göra detta arv tillgängligt i en tid där tempot skruvas upp och överskottet på information gör det allt svårare för oss att finna fokus och närvaro.

Välkommen att vara med!
Anmälan och frågor till camilla@equmeniakyrkanlerum.se senast 26/9. 
Ange vid anmälan om du köper boken själv eller vill ha hjälp att beställa den. 
Inför första träffen läser vi s. 9-76.

Bibliodrama. Tema: Marior i Bibeln.
20 september, 31 oktober, 28 november
kl. 15-18 i Equmeniakyrkan Lerum

Alla gånger är separata och oberoende av varandra. Du får ett möte med tre Marior i Bibeln. I möte med de bibliska personerna kan vi spegla oss och komma i kontakt med djupskikten i vår personlighet. Vi kan låta Bibelns kvinnor utmana oss och hjälpa os att få insikter om våra egna liv och Gud. Ledare är Susanne Lindström, församlingspedagog i Lerums församlingen och Camilla Malm Samuelsson församlingsföreståndare i Equmeniakyrkan Lerum. 

20/9 Vi möter Maria – om bön som förändrar, om handlingens bön, om att öppna sin dörr för den som behöver.
Sista anmälan 13/9

31/10 Vi möter Maria – om drömmar större än verkligheten, om inre längtan större än andras förväntningar.
Sista anmälan 24/10

28/11 Vi möter Maria – om att stå kaxig och stark i skärningspunkten mellan oändlig lycka och utvaldhet – oändlig sorg och hopplöshet.
Sista anmälan 21/11

Anmälan till respektive gång till camilla@equmeniakyrkanlerum.se

Alpha
Onsdagar kl.18.30-21 
12/10, 26/10, 9/11 och 23/11

”Vill du veta mer om kristen tro? Vill du samtala om viktiga livsfrågor?” 
Om du är intresserad av att utforska dessa frågor i en sökande och tillåtande miljö, då är Alpha något för dig. Och kanske tänker du på någon att bjuda med!?
Vi börjar med att äta tillsammans. Sedan kommer ett föredrag som tar upp kvällens ämne. Därefter samtalar vi om det vi hört och kommer med egna funderingar. 
Självkostnadspris för maten. 
Ledare är Carina Herngren och Staffan Engblom. 
Anmälan och frågor till Staffan 0735876994

Retreatdag – Stilla dag
Lördagen 22 oktober kl. 9-17

Välkommen till en vilsam dag i stillhet, med tystnad, eftertanke och bön.
Tema: “Det händer när du vilar”
Vilan ger möjlighet att stanna upp och fundera över vårt liv och vår längtan: Varifrån kommer jag? Var befinner jag mig nu? Vart är jag på väg?
Dagen inleds med enkel frukost och en introduktion till stillhet och retreat. Därefter går vi alla in i gemensam tystnad och kan använda tiden var för sig.
Det finns möjlighet att delta i vägledd meditation med bilder och bibeltext, rörelsemeditation, enskilt samtal, skapande, promenad och andakt. Du formar din egen dag och är med på det du vill.
Vi äter lunch tillsammans och kaffe/te finns framdukat hela dagen.
Ledare är pastor Camilla Malm Samuelsson och diakon Annika Andreasson. 

Kostnad: 100 kr. Begränsat antal deltagare. Anmälan till camilla@equmeniakyrkanlerum.se eller 0735-606357 senast 16 oktober.

Samtal vid fikaborden utifrån gudstjänstens innehåll

Vi vill uppmuntra er att samtala med varandra om gudstjänstens innehåll vid kyrkfikat som är varje söndag. 
Den 9 och 30 oktober kommer det finnas några frågor att utgå från som hjälp i samtalet för dem som vill.

Pepp o prepp för föräldrar

Behov av lite luftrum och att ventilera tankar och frågor om att vara förälder? Då är detta mötesplatsen för dig! Välkommen till samtal i grupp onsdagkvällar kl 19-20.30 den 19 okt, 16 nov och 7 dec. Diakon Annika ger lite bränsle för samtalet, som sedan får gå de vägar vi behöver. Start med en kopp kaffe/te och enkelt tilltugg. Anmälan till annika@equmeniakyrkanlerum.se eller 0793-193212, gärna snart, men senast den 17 okt.

Tisdagscafé

En mötesplats för gemenskap tisdagar i jämna veckor kl 11-12.30. Välkommen till en höstpalett med fika, samtal om livet ditt och mitt, reflektioner, sång och musik. Här blandas skratt och djup, i stillhet och lättsam aktivitet. Bjud gärna med någon känd eller okänd i din närhet! Diakon Annika ansvarar för träffarna.

Träffpunkt

Vi träffas tillsammans – Sverige-vana, nysvenskar från många länder och nyanlända ukrainare – för gemenskap, fika, lekfulla aktiviteter, sång, utflykter och stöd i att leva i Lerum och Sverige. Välkommen med, umgås och prata svenska! Vi lyssnar in behov och försöker bidra till att underlätta livet. Söndagar i jämna veckor kl 14.30-16.30 – OBS NY TID!

Träffarna leds av ett 15-tal volontärer samt vår diakon Annika och diakon Lena Sjögren från Svenska kyrkan. Vill du veta mer eller vara med på Träffpunkt hör gärna av dig till Roland Brodén 072 194 74 34 eller Bengt Yngve 070 432 90 51.

HBTQI* – en bakgrundsbild av processen i Equmeniakyrkan i Lerum

Vi som kyrka är en del av vår tid och behöver vara aktiva och delaktiga i de processer som pågår i vårt samhälle idag. Vi har i styrelsen därför beslutat att göra det tydligt att vi välkomnar alla människor. ”Alla människor har lika värde och rättigheter”

Det är grunden i FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna och i vår kristna värdegrund. Vi tror att varje människa är skapad till Guds avbild och har ett okränkbart människovärde med rätt att leva sitt liv i frihet.

Alla människor har rätt till alla mänskliga rättigheter och får inte av någon anledning – såsom kön, ålder, etnicitet, religion, funktionsvariation, sexuell läggning, eller hälsostatus – diskrimineras.”

Vi vill visa för alla som finns i våra lokaler och utanför att detta är vår ståndpunkt, vi har därför beslutat att sätta upp regnbågs symboler på kyrktorget och på vår anslagstavla på utsidan. 

Vi gör detta med bakgrunden är församlingen under flera år haft diskussioner och tagit beslut i den här frågan. Vi kommer att fortsätta att bjuda in till temakvällar och samtalar för att öppna upp våra tankar.

Efter samtal i styrelsen valde vi i november 2015 att som församling vara medlemmar i Frikyrkliga regnbågsnätverket Väst. Dock har ingen varit representerad på mötena.

Camilla fick med titeln pastor i missionskyrkan Lerum medverka i ett panelsamtal i Betlehemskyrkan Göteborg om en inkluderande kyrka och HBTQpersoners plats i församlingen.

Styrelsen har samtalat om hur vi talar med unga om sexualitet och identitet, hur alla skall kunna känna sig inkluderade och välkomna.

Styrelsen inbjöd till en kväll (2015): ”HBTQ vad är det och vad har det med kyrkan att göra?” Per Duregård och Matilda Salomonsson från Redbergskyrkan bidrog med kunskap och erfarenheter.

Styrelsen processade och beslutade att vi upplåter lokal och pastor för vigsel av samkönade par. 

Camilla har vid ett par tillfällen, i samband med West Pride, predikat utifrån Jesus inkluderande av olika människor och olika åsikter. På Facebook har vissa arrangemang blivit synliga i samband med West Pride och Frikyrkliga regnbågsnätverkets aktiviteter. Dessutom har det gjorts annonsering att vara med i Pridetåget.

Bland våra trycksaker vid anslagstavlan har det funnits material och inbjudningar för HBTQ-personer, bland annat läger.

I konfirmationen lyfter vi varje år frågan och tänker på ett inklusivt språk.

Frågan har kommit från församlingsmedlem till styrelsen om intresse finns för HBTQcertifiering. Styrelsen valde att inte gå in i den processen pga att var en för stor ekonomisk fråga.

Om du som läser detta är intresserad av att fördjupa dig i frågan tipsar vi om två material att läsa och kanske samtala kring. Hör av dig till Camilla om du är intresserad att tala med andra om detta.

– Boken “En enda kropp – vägar till en HBTQ-inkluderande församling” är en antologi som passar såväl för enskild läsning som samtalsunderlag.
https://www.argument.se/produkt/gudstjanst-och-forsamling/forsamling/forsamlingsutveckling/en-enda-kropp/

– Equmeniakyrkans nyframtagna samtalsmaterial med bakgrund av kyrkokonferensens beslut (2021) att motverka all diskriminering och verka för jämlikhet och likabehandling. https://equmeniakyrkan.se/vart-arbete/manskliga-rattigheter/equmeniakyrkan-och-hbtq/

*Hbtqi är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner. (hämtat från socialstyrelsens hemsida)

En kort rapport från kyrkokonferensen 

Den 10-14 augusti genomfördes Equmeniakyrkans kyrkokonferens, en del av konferensen var digital och några dagar var på plats i Vårgårda.
Styrelsen har som sitt uppdrag att tillfråga representanter från vår församling. Eftersom konferensen i år låg under semester hade vi lite svårt att hitta några som hade möjlighet att deltaga. Vi valde att representeras av tre från styrelsen: Per Flodén, Kerstin Berg och Thomas Söremo.
Det beslutades kring stagdeändringar för val av kyrkoledare, biträdande kyrkoledare och regionala kyrkoledare. 
Verksamhetsplanen består av fyra delar som finns i materialet Färdplan som vi Lerum har tagit del av. Det handlar om vägen vidare. De fyra delarna är: Leva tillsammans, för världens skull, heliga vanor, ledarskap och herdeskap.
Under konferensen ordinerades 16 pastorer och 3 diakoner.

Mer information från kyrkokonferensen finns på: 
https://equmeniakyrkan.se/kyrkokonferensen/
Kerstin Berg
Ordförande 

Höststädning i och utanför kyrkan lördag 24/9 9.30-13

Vi hjälps åt att göra höstfint!
Vi erbjuder god arbetsgemenskap och fika. 
Välkommen Fastighetsgruppen 

Öppen Scen

Äntligen dags! Alla kan vara med! Vem du än är! Vad du än vill framföra! Tag chansen!
Scenen är din. Gammal som ung. Ingen kan allt… men alla kan något!
Scouter, Tonår, XL, styrelsemedlemmar, konfirmander, gamla, unga, inga åldersgränser!
Husband finns om du vill sjunga! Datorprojektor finns för din film! Mikrofon finns för
uppläsning! Jongleringsbollar finns om du vill jonglera!
Fika! Underhållning! Underbar publik!
Visst låter det som en toppenkväll!
Sista anmälningsdag 1 oktober!

Anmäl dig via nedanstående länk eller muntligt till någon i planeringsgruppen!
musikradet@equmeniakyrkanlerum.se

Planeringsgruppen : Christer Erséus, Hans Bergstrand, Lars Strauss, Johanna Johnsson, Calle
Hedström, Lars Eldénius, Nils Funnemark

Kom med och sjung!

Visst längtar du efter att få sjunga i kör – att känna den gemenskap och glädje som bara
sången kan förmedla. Då har du chansen nu! Vi övar vid tre tillfällen innan vi sjunger upp
söndagen den 6 november (Allhelgonahelgen).
Nils Funnemark och Lena Lindälv kommer att leda övningarna.
Övningtillfällen :
Tisdag 18/10 19.00-21-00
Tisdag 25/10 19.00-21.00
Tisdag 1/11 19.00-21.00

Uppsjungning :
Söndag 6/11 10.00
Anmäl dig via nedanstående länk senast den 16/10 :
nils.funnemark@gmail.com

En chans till! Körsång på 1:a advent!

Vad vore 1:a advent utan körsång. Ett måste enligt de flesta. Var med och bidra till en
stämningsfull advent som förberedelse för julen. Vi övar vid tre tillfällen innan vi sjunger upp
söndagen den 27 november (1:a söndagen i advent).
Hans Bergstrand och Nils Funnemark kommer att leda övningarna.
Övningtillfällen :
Tisdag 8/11 19.00-21-00
Tisdag 15/11 19.00-21.00
Tisdag 22/11 19.00-21.00

Uppsjungning :
Söndag 27/11 10.00
Anmäl dig via nedanstående länk senast den 6/11 :
hans.r.bergstrand@gmail.com

10 september, 2022