Församlingsbrev juli – september

I denna ljuva sommartid
vill kyrkans personal önska dig allt gott och Guds välsignelse.

De som litar till Herren får ny kraft, de får vingar som örnar. 
De springer utan att bli trötta, vandrar utan att mattas. 

(Jes 40:31)

Må din väg gå dig till mötes
och må vinden vara din vän,
och må solen värma din kind
och må regnet vattna själens jord.
Och tills vi möts igen,
må Gud hålla dig i sin hand.

Sommarhälsning från Johanna, Camilla och Annika

Konfirmandernas redovisning och högtid 2023

Årets konfirmationsgrupp är avslutad. Vi var ungefär 370 personer i kyrkan, konfirmander, faddrar, ledare, anhöriga och många i församlingen som på olika sätt hjälpte till. Dessutom var det många som följde högtiden via direktsändning.

Tack för allt som ni i församlingen stöttat med under hela året; förbön, fika, besök, bemötande vid gudstjänster och annat. Vi, ledare känner oss glada över den resa vi gjort tillsammans med ljuvliga ungdomar. Allt roligt och utmanande vi fått vara med om, men också den utvecklig vi har fått se vad gäller personligheter, självbild, gemenskap och tro. Vi bjuder er alla på det tacktal som konfirmanderna höll på konfirmationslördagen:

”Vi vill tacka konfafaddrarna och konfaledarna. Vi vill tacka er för att ni har varit speciellt nära oss under vår personliga utveckling under de senaste månaderna. Och för att ni velat komma oss närmare genom att försöka förstå oss och ta emot oss som vi är och hjälpa oss istället för att beskylla. Och även om ni kan vara jobbiga så förstår vi att det kommer från en plats med kärlek. Vi vill tacka er personligen: Hugo, Malte, Adam, Peter, Camilla, Johanna, Hasse, Thea, Malin, Lotta och Therese för att ni funnits där och lyssnat på oss i vått och torrt, svåra och bra stunder under hela året. TACK!”

Sommarandakter

Varje söndag kl. 18 mellan 25 juni och 13 augusti erbjuder vi sommarandakt istället för gudstjänst kl. 10. Andakterna utformas på olika sätt av den som leder den. Efteråt blir det gemenskap kring fikaborden.

Sommarträffar – tisdagar den 4, 11 och 18 juli kl 14-16

Vi träffas i Tingshus-parken utanför kyrkan för gemenskap i alla åldrar med fika, samtal, lek och sång. Blir det regn går vi in i kyrkan. Diakon Annika leder träffarna och delar några ord och tankar.

Utflykter i naturen – torsdagar 6, 13 och 20 juli kl 13-16

Vi samlas på kyrkans parkering och beger oss till en trevlig plats för gemenskap. Det finns möjlighet till promenad, bad, lek, samtal, sång och fika. Blir det regn kan vi stanna i kyrkan.
Vid utflykt med bil finns begränsat antal platser. För planering: Anmäl dig senast dagen före till diakon Annika 0793-193212 eller annika@equmeniakyrkanlerum.se

Tisdagscafé

Uppstart efter sommaruppehåll blir den 22 augusti. Vi ses tisdagar i jämna veckor kl 11-12.30. Välkommen till gemenskap med fika, samtal, lättsam aktivitet, delade tankar, sång och musik  – gärna tillsammans med någon som inte vill sitta ensam hemma.
Tisdagscafé leds av diakon Annika.

Friluftsgudstjänst på Blomsholm 27 augusti kl. 10

Välkomna, stora och små, till måltidsgudstjänst i gröngräset på Blomsholm. Ta med filt eller stolar att sitta på och fikakorg. Vi delar nattvardens gåvor, sjunger och funderar över temat: Frihet i Kristus. Efter gudstjänsten fikar vi tillsammans. De som vill kan vara kvar och leka, äta medhavd lunch, promenera, bada och njuta av vår fina friluftsplats Blomsholm. Hjälp gärna till att skjutsa varandra, bjud med i bilar, fråga om samåkning. Kyrkskjuts från kyrkan till Blomsholm 9.45. Vid regn flyttas gudstjänsten till kyrkan.

Sjung i radio

Söndagen den 17 september har du möjlighet att sjunga i en kör/körgrupp i vår kyrka. Gudstjänsten spelas in av Sveriges Radio och kommer att sändas den 29 oktober. Brita Hermansson predikar men för övrigt är det vi själva som skapar gudstjänsten.
Vi övar vid följande tre tillfällen:
Tisdag 29/8 19:00-21:00
Tisdag 5/9 19:00-21:00
Tisdag 12/9 19:00-21:00
Anmäl dig till Hans Bergstrand eller Nils Funnemark via mail:
hans.r.bergstrand@gmail.com
nils.funnemark@gmail.com

Barn och unga

En härlig vår övergår snart i sommar och vi ser fram emot konferenser och läger under sommaren. Men vi ser också fram emot hösten! 

Hönö
12-16 finns det möjlighet att sova i tält tillsammans med tonår. Ledare finns på plats alla dagar. För dig som slutat 8:an i år eller är äldre så anmäl ditt intresse av att hänga med ut! En eller flera nätter. Intresseanmälan via hemsidan

Boberg23
En vecka vid havet i Falkenberg med föreningar från equmenia väst. Efteranmälan är öppen till 1 juli. För dig född 2010 eller tidigare. Information till dig som redan är anmäld kommer via e-post. 

Vid frågor kontakta ungdomsledare Johanna Johnson 

Höstens uppstarter
Söndagsklubb och XL: 3 september 
Scout: 31 augusti 
Tonår: 11 augusti 
Pluggstuga: 23 augusti

Vid frågor kontakta ungdomsledare Johanna Johnson 

Nyanställning musikledare

På församlingsmötet den 11 juni presenterade styrelsen det konkreta förslaget att anställa Anna Stjärne (fd Martinsson) på en 10% tjänst som musikledare, med inriktning att starta en barnkör för åldrarna 6-9 år samt viss medverkan i gudstjänster. Tjänsten är tidsbegränsad till att gälla under det kommande läsåret, från augusti 2023 till juni 2024.

Förslaget fick starkt stöd av de närvarande och antogs enhälligt.

Vid årsmötet i februari beslutade vi tillsammans om årets budget. Den innebar att vi höjde vårt insamlingsmål med 5% jämfört med det som samlades in under 2022. Denna ökning skulle göra det möjligt att genomföra förslaget att utöka församlingens anställda med en 25% tjänst. Efter de fyra första månaderna av 2023 ligger våra insamlingar till församlingen 47 000 kr, eller 10%, lägre än vår budget och 22 000 kr lägre än föregående år. Med denna ekonomiska bakgrund lade styrelsen fram det reviderade förslaget, vilket innebär att vi anställer en musikledare på 10%. Låt oss nu alla i tacksamhet hjälpas åt att stötta detta beslut genom att se till att vi får in de pengar som behövs.

Tillsammanshelg 2 och 3 september i Lerum
Tema Medmänniska

På lördagen har vi en tillsammansdag i vår kyrka där man kan vara med helt eller delvis. På söndagen har vi samlingssöndag med gudstjänst, uppstart av söndagsklubb och XL, välkomnande av nya medlemmar mm, självklart följt av festligt fika. Varmt välkomna!

Lördagens program
10.00 Morgonbön                                                         
10.30 Fika                                
11.00-12.30 Tipspromenad med aktiviteter för alla åldrar längs Säveån 
11.00-ca.16.00 Pilgrimsvandring
12.30-13.30  Medhavd lunch                              
13.30-15.00 Aktiviteter att välja
15.00 Fika                                   
15.30-17.30 Aktiviteter att välja
17.30 Middag                       
19.00-20.00 Underhållning för alla åldrar

Söndagens program
kl. 10 Gudstjänst.  Myller av liv. Uppstart av söndagsklubb och XL. Välkomnande av nya medlemmar. Festligt fika efter gudstjänsten.

Aktiviteter att välja på förmiddagen och eftermiddagen
Textilt skapande

En grupp för de som har något textilt de vill ta med och arbeta med, tex stickning, sömnad eller liknande. Men också för dem som är intresserade av att komma igång igen eller lära sig en teknik för första gången. Det kommer finnas material för att bla. lappa och laga kläder och prova på tex. stickning och virkning. Passar alla åldrar och såväl modiga nybörjare som erfarna esteter.

Pilgrimsvandring
Vi åker tåg till Floda och vandrar längs Säveån till Equmeniakyrkan Lerum. Vi räknar med att vandra runt 4 h inklusive lunch (medhavd), nattvard och stationer där vi får en input för samtal. (Den som vill vara med en del av vandringen kan gå med till Stenkullen station). Pastor Camilla leder vandringen.

Sport
Vi spelar olika sporter tillsammans.

Barkbåtsbygge
Vi bygger barkbåtar och har ett race nedför Säveån.

Körworkshop
Hans Bergstrand och Nils Funnemark leder en kör för alla åldrar som övar in de sånger som skall sjungas på söndagens gudstjänst.

Lectio Divina
Detta betyder “andlig eller gudomlig läsning” och är en strukturerad metod att läsa och lyssna/känna in en kort bibeltext. Vi samlas i grupp och ledaren (diakon Annika) läser texten högt i några omgångar och var och en lyssnar utifrån en kort instruktion. Sedan följer korta delgivningar i gruppen, om man vill. Mot slutet finns möjlighet att fritt samtala vidare utifrån det som kommit upp.

Bokhyllan och förstoringsglaset
Vill du prova på en spännande metod för gruppsamtal? Kom då med i ett samtal om “Medmänniskan”! Passar alla åldrar från 15 år och uppåt. Diakon Annika leder oss genom “förstoringsglasets” fyra livsdimensioner.

Spela spel och lekar
Det kommer finnas olika sällskapsspel att spela eller så kan man leka en spontan lek.

Anmälan och kostnad
Eftersom vi fikar två gånger och äter middag tillsammans behöver vi anmälan. Gå in på denna länk: https://forms.gle/duuLSJRF9aZDH4f6A och anmäl dig/er. Det går också bra att maila sin närvaro till johanna@equmeniakyrkanlerum.se eller ringa till Johanna på 0760-35 40 90. Anmäl/meddela eventuella allergier och/eller specialkost. Anmäl dig/er senast den 23 augusti.
Kostnad: vuxen och ungdomar från 13 år betalar 100 kr, barn 3-13 år 50 kr och barn under 3 år är gratis.

Medlemsvälkomnande

Vi får se fram mot Tillsammanshelg i kyrkan den 2-3 september. Vid söndagens gudstjänst blir det välkomnande av nya medlemmar vid gudstjänsten. Intresserad eller vet någon som är det? Kontakta gärna Camilla.

Equmeniakyrans kyrkokonferens

3-5 september samt 8-10 september.
Följ gärna med via följande länk
https://equmeniakyrkan.se/kyrkokonferensen/

2026 kommer nya testamentet i nyöversättning

Via följande länk kan du ladda ner de böcker som kommit ut som provöversättningar.
https://www.xn--bibelsllskapet-bib.se/om-bibelsallskapet/oversatta-bibeln/nt-2026/

Podcast om Filipperbrevet

för eget bruk eller samtala tillsammans med andra.
Ofta sägs det att Bibeln har något att säga rakt in i vår tid – men hur stärker vi vår läsning av bibeln enskilt och tillsammans med andra? Hur läser och tolkar vi Bibeln tillsammans i församlingen idag?
Vi tror att något händer med oss som gemenskap när vi läser Bibeln tillsammans! Genom att sätta oss i en gemensam rörelse och riktning kan vi lättare lyssna och tolka Guds tilltal just nu. Att läsa Bibeln hör dessutom till en av flera ”heliga vanor”.
Var med och läsa, tolka det nyöversatta Filipperbrevet. Rikard Roitto och Mikael Tellbe som är med i översättningsarbetet av Bibeln hjälper oss i läsandet och förståelsen av Brevet. Till vår hjälp finns 4 podcastavsnitt att lyssna till. Det finns dessutom ett samtalsmaterial att ladda ner för din hemgrupp, kompisgäng, samtalsgrupp, bokcirkel, ledargrupp. Lämpligtvis lyssnar man på egen hand och möts för att samtala. Allt finns att tillgå på följande länk:
https://equmeniakyrkan.se/utbildning/tema-bibeln/

Personalens semester

Annika har semester under veckorna 24-26 och 30-33
Camilla har semester under veckorna 26-33
Johanna har semester under veckorna 26-27, 29-30

Utgivningsplan Församlingsbrev 2023

NummerUtgivningsdagManusstoppInnehåll
2023-510 september3 septemberSeptember-oktober
2023-629 oktober22 oktoberNovember-december
17 juni, 2023