Församlingsbrev maj – juni

Vilan gör oss mänskliga

Under några lediga dagar i april tog jag mig tid att läsa och fördjupa mig i en bok jag köpte på Vinterkonferensen efter att ha lyssnat till författaren och biskopen i Stockholm, Andreas Holmberg. Bokens titel är ”Gud såg att det var gott – att vara människa och kyrka i klimatnödens tid”. Han förmedlar tankegångar som slår ann många strängar i mig, sätter ord på brist och längtan. Så gott att ha tid att reflektera över värdefulla tankegångar, då jag tagit mig paus trots att det är så mycket att göra. Livfullt beskriver Andreas sju nycklar för en mänsklighet och kyrka i omvändelse utifrån en uppmaning från Jesus Kristus själv. Det är nycklar för människans skull, för allt levandes skulle, ja för hela skapelsens skull. Boken väcker hopp om att förändring är möjlig, bjuder till trotsig glädje. En av nycklarna är vila. Han skriver: ”För vår egen och hela skapelsens skull måste vi vila”. Gud vilar efter att han skapat, genom budorden uppmanas vi att vila – hålla sabbatsdagen helig och Jesus är en förebild i att drar sig undan och vilar med jämna mellanrum.

”Det finns alltid något att göra. Tanken att du ska vila sedan, när du är färdig, kan framstå som god och rimlig, men den saknar verklighetsförankring för du kommer aldrig att bli färdig. Istället kallas vi att vila mitt i steget, mitt i allt det som vi står i.”

Varför är vilan viktig? Jo, menar Andreas: Vilan gör oss mänskliga. ”Vilan hjälper oss att förnimma hur vi mår och vad vi känner. Vilan bidrar till att vi blir medvetna om vad som pågår under ytan, både i oss själv och i vår omgivning… genom att vila öppnas både hjärtat och ögonen så att vi får bättre blick för vår omvärld. Den blicken kan väcka vår förundrar och fascination över skapelsen, den kan hjälpa oss att upptäcka hur mycket vi har att vara tacksamma över. Vilan skärper också blicken för det som inte är som det ska – orättvisor, lidande, ondska – och driver oss därmed till att i ord och handling älska. 
Till människans allra värdefullaste gåvor hör vår intuition och fantasi, vårt samvete och vår kreativitet. Det är finstämda verktyg som förutsätter tid och rymd för att fungera.”


I Nya testamentet är det grekiska ord som på svenska översatts med vila; pauô, det vill säga att pausa. Det berättar något om vilans karaktär som avbrott, uppehåll och andrum. En utmaning i vår tid är att vara i pausen då vi gärna fyller den med ännu mer intryck. Hur ska vi hjälpas åt att odla en kultur av vila mitt i steget? Fundera gärna på egen hand och tillsammans med mig. Vi kanske inte behöver vänta till sommarlov och semester. Vilan kan ske här och nu, mitt i steget. Frågan är hur?
Till sist ytterligare ett citat från avsnittet om vila: ”I en tid och kultur med högt tempo finns en risk att vilan rationaliseras bort eller effektiviseras. Ett samhälle med kollektiv brist på vila blir med tiden alltmer omänskligt.”

Låt oss värna vilan för människans skull, för allt levandes skulle, ja för hela skapelsens skull! Med önskan om frid och fred mitt i allt! 
/Camilla Malm Samuelsson, pastor och församlingsföreståndare 

Tillsammansläger 2025

Nästa sommar åker vi på tillsammansläger till Åsljungagården i Skåne. Lägret är tisdagen den 22 juli till söndagen den 27 juli 2025. Lägret är för alla åldrar där vi får möjlighet att mötas och samtala, leka, fira andakt och göra aktiviteter tillsammans. Mer information kommer! Har du redan nu frågor, idéer eller om du vill vara med i kommittén kontakta gärna oss i lägerkommittén.

Varma hälsningar Lägerkommittén
tillsammanslager@equmeniakyrkanlerum.se

Anmälan till tonårsläger

Anmälan Hönö: https://docs.google.com/forms/d/1fbcrK2Ubf39KXrV0DS9Wnhmlv3MVYbHAer9aCqi-B-g/viewform?edit_requested=true
Anmälan Bobergslägret 2024: forms.gle/ybbKEZooux3fftyn8

Till Bobergslägret (v.32) finns det plats att åka med som ledare/medhjälpare i kök etc, hör av dig till Johanna om du vill/kan. 

Minimusikal med barnkören

20 maj kl 17:30
Varmt välkomna till en mini-musikal tillsammans med Equmenias barnkör. Vi sjunger sångerna vi övat på under terminen och vävar samman det i en teater. Efter föreställningen finns möjlighet till lite fika. Varmt välkommen!  

Konfirmationsavslutning

Årets konfirmationsgrupp har nu sin sista månad framför sig. Vi tackar för förbön och omsorg om konfirmander, faddrar och ledare sista tiden. Vårt läger på Sjöviksgården är 3-5 maj och konfirmationshögtiderna är den 25/5 och 26/5. Vi kommer inte att ha någon gudstjänst på söndag kl. 10 denna helg, men du kan delta i såväl redovisning som gudstjänst både lördag och söndag. Länk till detta kommer.
Lördagen: Redovisning kl. 13, Gudstjänst kl. 14. 
Söndag: Redovisning kl. 12, Gudstjänst kl. 13.
Välkommen att delta.

Ny konfirmandgrupp 24/25

Inbjudan har nu gått ut till nästa års konfirmationsgrupp. Sprid gärna informationen till ungdomar du känner och till personer som vill hjälpa till som ledare, bistå med administration, praktisk omsorg om ledare-faddrar-konfirmander, föreläsa/berätta osv. I slutet av augusti behöver vi formera en ledargrupp som tillsammans skapar ett konfirmationsarbete. Hör av er till Camilla om ni har några frågor eller tankar kring detta.
Informationen som gått ut finner ni på hemsidan och via följande länk:
https://www.equmeniakyrkanlerum.se/konfirmation-2024-2025/

Funderar du på dop? 

Kanske har det aldrig blivit av eller du har väntat på rätt tillfälle. Om du är intresserad är du välkommen att kontakta Camilla. Den 19 maj erbjuds dop i samband med gudstjänsten kl. 10. Inför dopet samtalar vi om vad det innebär och hur det praktiskt går till.

Grön kyrka

Sedan några år tillbaka är församlingen med i det ekumeniska nätverket ”Grön kyrka”. Nätverket uppmanar församlingen att ta ytterligare steg i sitt miljöarbete. Så vad har då hänt sedan beslutet togs? Läs på hemsidan: https://www.equmeniakyrkanlerum.se/gron-kyrka-2/

Välkommen att haka på 

Se vilket hopp – vi läser Efesierbrevet den 22 maj 
18.30 Fika för de som önskar
19.00-21.00 Bibelstudium, samtal, andakt.
Anmälan till Camilla senast 20 maj. 

Bibliodrama – Tema: Styrka och mod

Måndag 13/5 kl. 15-18 i Equmeniakyrkan Lerum. 
Med hjälp av en text från Efesierbrevet fördjupar vi oss med hjälp av hjärna, kropp och känsla. Ingen förkunskap krävs av vare sig bibliodrama eller Bibeln. Anmälan till Camilla senast 7 maj.
Ledare är Susanne Lindström, församlingspedagog i Lerums kyrka och Camilla Malm Samuelsson, pastor i Equmeniakyrkan Lerum.

Sommarandakt

Söndagarna mellan den 23 juni till 11 augusti erbjuds sommarandakt kl. 18 i stället för gudstjänst kl. 10. Varmt välkomna! 

Avslutningar

Vårasvlutning på Tisdagscafé 28 maj. Välkommen till terminens sista samling, vanlig tid kl 11-12.30, men med lite extra fin inramning. Anmälan till diakon Annika senast 21 maj.

Vårens sista Pepp o prepp 15 maj. Vi möts kl 19-20.30 för att samtala om föräldraskapets härlig- och besvärligheter. Nyfiken på vad det kan betyda för dig? Kom då och prova på vid terminens sista träff. Anmälan till diakon Annika senast dagen innan.

Equmenias avslutningar:Tweenies 31 maj,  Söndagsklubben & XL 2 juni, Tonår 14 Juni

Kyrkokonferens i Göteborg 

Redan nu kan du boka in Kyrkokonferens i Göteborg 14-18 augusti. Konferensen är öppen för både ombud och alla som vill delta i aktiviteter, gudstjänster mm. Dessutom kommer det att pågå en barnkonferens och samlingar för ungdomar. Som närliggande församling har vi möjlighet att vara volontärer. Mer information om detta kommer. Men det är många uppgifter som vi kan hjälpas åt att utföra och samtidigt delta i konferensen. https://equmeniakyrkan.se/kyrkokonferensen/

05 maj, 2024